Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Στη γειτονιά του Ζωγράφου ένας νέος αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού δημιουργήθηκε

Την Κυριακή 8/2 πραγματοποιήθηκε στον χώρο του μεζεδοπωλείου Συνάντηση η εναρκτήρια Συνέλευση της Πρωτοβουλίας για την διαχείριση του Ινφο-Καφέ. Εκεί αποφασίστηκε η εναντίωση των κατοίκων που συγεκρότησαν την πρωτοβουλία στην εμπορευματική χρήση του info cafe και την ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου δηλώνοντας ότι αγωνίζονται και διεκδικούν το info cafe και η πλατεία Γαρδένια να γίνει χώρος πολιτισμού, χώρος έκφρασης και δημιουργίας, χώρος δράσεων και επικοινωνίας των κατοίκων, της νεολαίας και των φορέων της πόλης, να γίνει χώρος αυτοδιαχειριζόμενος. Η Πρωτοβουλία απευθύνει την πρόταση αυτή σε όλους τους κατοίκους, τους συλλόγους, τους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου μας να τη στηρίξουν και να τη πλαισιώσουν.

Η εναρκτήρια λειτουργία του Αυτοδιαχειριζόμενου Κοινωνικού Χώρου Γαρδένια πραγματοποιήθηκε την Τσικνοπέμπτη 12/2/2009, όπου συμμετείχαν κοντά 1000 άτομα. Ακολούθησε μια πρώτη συνέλευση μέσα στο πρώην Ινφο-Καφέ. οι στόχοι της λειτουργίας περιγράφονται στην πρώτη ανακοίνωση που κυλοφόρησε: "Ευελπιστούμε ο χώρος να αποτελέσεί σημείο συνάντησης των κατοίκων όλων των ηλικιών του Ζωγράφου χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουμε 4€ για έναν καφέ ή 8€ για μία ταινία. Ο χώρος αυτός όμως δε θέλουμε να είναι μόνο μία φτηνή καφετέρια, αλλά και ένας χώρος όπου ο καθένας να καλύψει βασικές του ανάγκες (ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση…) να μπορεί να ανακαλύψει και να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του (με μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής, φωτογραφίας, κοσμήματος, ξυλογλυπτικής, θεάτρου, χορού…), να μπορεί να οργανώσει εκδηλώσεις – συζητήσεις – γλέντια, να αναλάβει πρωτοβούλίες στήριξης διάφορων κοινωνικών ομάδων. Ένας χώρος από τους κατοίκους για τους κατοίκους, όπου ο καθένας να προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Αυτό τον χώρο δεν θέλουμε να το διαχειρίζεται ούτε κάποιος ιδιώτης, ούτε και ο Δήμος για να κάνει ένα δεύτερο πνευματικό κέντρο που θα είναι ανοιχτό 7.00 – 9.00 και θα προσφέρει 2 επιλογές (Λαϊκός χορός και ζωγραφική). Αυτός ο χώρος θέλουμε να ανήκει σε εμάς και να διαχειρίζεται από εμάς, τους κατοίκους, τους συλλόγους, τους φορείς, τις ομάδες που συμμετέχουμε σε αυτό, από εμάς που παίρνουμε πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουμε την υλοποίηση των ιδεών μας που απαντούν στις πραγματικές μας ανάγκες, με το πάγιο πρόβλημα της έλλειψης χώρου να εξαλείφεται".

Την προηγούμενη Κυριακή 15/2/2009 λόγω του καρναβαλιου του δήμου πολύς κόσμος γνώρισε τον Αυτοδιαχειριζόμενο Χώρο. Εκεί έγινε συνειδητό πως εγχείρημα αποτελει μια αναγκαιότητα για τη γειτονιά του ζωγράφου. Ακολούθησε μια νέα Γενική Συνέλευση και λειτούργησε ένα Πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων.
Το Κίνημα στην Πόλη με απόφασή του στηρίζει την προσπάθεια των κατοίκων για έναν Ανοιχτό Χώρο Πολιτισμού που θα το διαχειρίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι και ως εκ τούτου τον Αυτοδιαχειρζόμενο Κοινωνικό Χώρο Πολιτισμού Γαρδένια.
Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η επίθεση που δέχεται το εγχείρημα από κάποιους χώρους στο Indymedia, τα σχόλια και η καταφανής ενόχληση για την στήριξή του από το Κίνημα στην Πόλη ή την απαξίωση της προσπάθειας και την αμφιθυμία που επιδεικνύουν άλλοι χώροι και δημοτικές παρατάξεις, όπως η Δημοτική Πρωτοβουλία ή το Μαζί για την Πόλη.
Για το Αυτοδιαχειρζόμενο Κοινωνικό Χώρο Πολιτισμού Γαρδένια δείτε εδώ: στο indy , στο indymedia,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο