Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Το 1821 ήταν επανάσταση του λαού


Πολλοί ρωτάνε τι ήταν το 1821. Πρώτα απ’ όλα ήταν επανάσταση, εθνική επανάσταση ενάντια στην σκλαβιά των οθωμανών φεουδαρχών, ήταν επανάσταση με όραμα την εθνική ελευθερία, την δημοκρατία, την αδελφοσύνη. Εμπνεύστηκε από τις αρχές της γαλλικής επανάστασης και του γαλλικού διαφωτισμού και ενέπνευσε τα φιλελεύθερα δημοκρατικά επαναστατικά κινήματα σε όλο τον κόσμο. Οι επαναστάτες του 1821 ήθελαν να γκρεμίσουν τον παλιό κόσμο και τα παλιά καθεστώτα και οραματίζονταν μια ανεξάρτητη δημοκρατική ελληνική πολιτεία. Γι΄αυτό τα συντάγματα της επανάστασης ήταν τα πιο ριζοσπαστικά και δημοκρατικά της εποχής, για αυτό κληροδοτήσανε στις επόμενες γενιές των ελλήνων παραδόσεις λαϊκών εξεγέρσεων και δημοκρατικών αιτημάτων.
Ύστερα ήταν μια λαϊκή κοινωνική επανάσταση. Την έκαναν οι απλοί αγρότες, οι βοσκοί, οι ναύτες μαζί με τους πιο εμπνευσμένους και φωτισμένους κλέφτες, αμαρτωλούς, κληρικούς, εμπόρους και διανοούμενους. Είχε κοινωνικά αιτήματα και γι’ αυτό η οθωμανική γη πέρασε όλη επαναστατικώ δικαίω στο ελεύθερο ελληνικό κράτος για να μοιραστεί μέχρι το 1870 στους ακτήμονες αγρότες.
Όμως δεν ήταν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί και όλοι οι έλληνες με την επανάσταση. Οι περισσότεροι κοτζαμπάσηδες και οι εκπρόσωποι της επίσημης εκκλησίας καλούσαν  στην υποταγή. «Που πάμε να τα βάλουμε με μια αυτοκρατορία, θα έχουμε συνέπειες, θα καταστραφούμε, είναι άκαιρη η επανάσταση»…
Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος είπε: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου»! Ένας από τους κοτζαμπάσηδες είπε «κάλλιο οι Τούρκοι κι ο ραγιάς υπόδουλος, παρά λεύτερο έθνος με το λαό να’ χει δικαιώματα»!
Σήμερα υποταγμένοι είναι αυτοί που στηρίζουν τα μνημόνια, την τρόϊκα, την ΕΕ, το ΔΝΤ, την κοινωνία του κέρδους και της αγοράς.

εμείς δε θα υπακούσουμε ξανά...
ήρθε η ώρα για τις επαναστάσεις της δικής μας εποχής
«ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ» ΤΟΥ   ΖΩΓΡΑΦΟΥ
 http://kinimastinpoli.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο