Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Εσύ… ξέρεις από ΕΣΠΑ;

Μία σύντομη παρέμβαση από το Κίνημα στην Πόλη για τον χαρακτήρα των ΕΣΠΑ της τελευταίας περιόδου και μια κριτική στην δημοτική αρχή σαν υλοποιητή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής εκμετάλλευσης.

«Η Επιτροπή προτείνει πέντε µετρήσιµους στόχους για την ΕΕ µέχρι το 2020 που θα κατευθύνουν την όλη διαδικασία και θα µετασχηµατιστούν σε εθνικούς στόχους. Οι στόχοι αυτοί αφορούν την απασχόληση, την έρευνα και την καινοτοµία, την κλιµατική αλλαγή και την ενέργεια, την εκπαίδευση και την καταπολέµηση της φτώχειας. Αντιπροσωπεύουν τον προσανατολισµό που πρέπει να έχουµε και αποτελούν σηµεία αναφοράς που καθιστούν µετρήσιµες τις επιτυχίες µας.»
José Manuel BARROSO/2010


Πίσω από τα γεμάτα λάμψη λόγια του προέδρου της Κομισιόν (που μάλλον πιο πολύ σαν απειλές ακούγονται - τουλάχιστον στον λαό της Ελλάδας) κρύβεται η ευρωπαϊκή συνταγή για την καπιταλιστική κρίση. Τα νέα ΕΣΠΑ για το 2014-2020 φωτογραφίζουν τα χρόνια της πιο σκληρής μισθολογικης λιτότητας, και δημοσιονομικής πειθαρχίας σαν συνέχεια των προηγούμενων περιόδων (ΜΟΠ, ΚΠΣ). Η συζήτηση για τα ΕΣΠΑ έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον γιατί πάνω σε αυτά βασίζεται η θρυλούμενη “παραγωγική ανασυγκρότηση” της χώρας από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Τα ΕΣΠΑ δεν είναι λοιπόν μια υπόθεση των κακών δεξιών μνημονιακών που έφυγαν, αλλά η πρόταση για την διέξοδο από την κρίση των σημερινών αριστερών “αντιμνημονιακών πολιτικών” σε απόλυτη συνεργασία με τους ισότιμους θεσμούς της ΕΕ.

Ουσιαστικά, τα ΕΣΠΑ είναι το Νο1 εργαλείο του κεφαλαίου και της εργοδοσίας για να εξασφαλίσει την δυνατότητα αναπτυξιακής πορείας εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι δηλαδή το μέσο μετακύλησης των ζημιών και της χασούρας στις πλάτες μας. Για αυτό και μέσω ΕΣΠΑ περιγράφεται ένα μοντέλο λειτουργίας από το που θα επενδύσεις και με ποιους όρους μέχρι το που θα δουλέψεις και με ποιες σχέσεις εργασίας. Κάτω από κάθε πέτρα θα βρεις και ένα ΕΣΠΑ να καραδοκεί. Πέρα από την ανεργία και τις κοινωνικές δομές που αναλύουμε παρακάτω το ΕΣΠΑ περιγράφει συγκεκριμένες κατευθύνσεις από την εκπαίδευση, μέχρι την υγεία, την εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και όποιον τομέα έχει να κάνει με την καπιταλιστική κερδοφορία.

Επένδυση και επιχειρηματικό κέρδος

Πολλές φορές ακούγεται ότι μέσα από αυτά τα προγράμματα επιχορηγείται ο νέος επιχειρηματίας και δίνεται δυνατότητα στις επενδύσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι από την μία δίνεται η δυνατότητα σε επενδύσεις για βραχυπρόθεσμο όφελος με στόχο την απενοχοποίηση της έννοιας του επιχειρηματικού κέρδους (Γ. Γιαννούσης, πρώην γ.γ. ΕΣΠΑ) και από την άλλη δεν υπάρχει ελευθερία για το ποια επένδυση θα επιχορηγηθεί. Το που θα επενδύσεις, με τι όρους, για πόσο διάστημα θα μπορείς να επιβιώνεις, με τι όρους θα απασχολούνται οι εργαζόμενοι κλπ είναι προαποφασισμένο και συνδέεται με τις κατευθύνσεις που δίνονται από την ΕΕ σε κάθε τομέα της παραγωγής.

Ένα νέο μοντέλο εργασίας εγκαινιάζεται
Η σύμπραξη ΟΑΕΔ – ΕΣΠΑ και τα προγράμματα 5αμηνης ελαστικής ή κοινωφελούς εργασίας δεν είναι μία “αγαθοεργία των φιλάθρωπων Ευρωπαίων”. Είναι ο δούρειος ίππος για την εμπέδωση ενός νέου μοντέλου εργασίας που θα μεταλαμπαδευτεί από το κράτος εργοδότη στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να γίνει πρότυπο και καθημερινότητα για την αγορά εργασίας. Αυτό το νέο μοντέλο έχει ως σκοπό την ανακύκλωση της ανεργίας (5 μήνες δουλειά, 7 μήνες άνεργος)  και την κατανομή του εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις απαιτήσεις του εργοδότη κάθε περίοδο του χρόνου. Ταυτόχρονα, φανταστείτε πόσο δύσκολο εώς αδύνατο είναι για έναν άνθρωπο που δουλεύει 5 μήνες σε έναν χώρο να οργανωθεί σε σωματείο, να γνωρίσει τους συναδέλφους του, να αγωνιστεί ενάντια στις άσχημες συνθήκες εργασίας. Η αδυναμία αυτή ακριβώς έχει κάνει όλο και ποιο συχνές τις περιπτώσεις απληρωσιάς ή και εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε αυτούς τους υπαλλήλους.

Δήμοι – εργασιακά κάτεργα
ΥΠΟΛΟΓΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πρώτοι και καλύτεροι «εθελοντές» στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής οι δήμοι. Ως τοπικό κράτος έδειξαν πρωτοφανή προθυμία ώστε οι υπηρεσίες τους να αποτελέσουν πειραματόζωα επιβολής αυτού του νέου εργασιακού μοντέλου. Ειδικά στον Δήμο Ζωγράφου φαίνεται ότι στόχος της δημαρχείας Κ. Καφατσάκη είναι η πλειοψηφία των εργαζομένων στον δήμο να εργάζεται με όρους ελαστικής εργασίας, με 5αμηνα, ΕΣΠΑ, ΙΔΟΧ κλπ. Αξίζει να δούμε κάποια κριτήρια με τα οποία έγιναν οι πρόσφατες προσλήψεις προσωπικού είτε μέσα από το δημοτικό συμβούλιο (με ψήφο όλων πλην Κίνημα στην Πόλη και ΚΚΕ) και μέσω ΟΑΕΔ:

1.Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο έχουν γίνει σπάνιες. Άρα το προσωπικό που αποχωρεί από την εργασία του αφήνει κενές υποχρεώσεις

2.Οι θέσεις εργασίας που απασχολούν εργαζόμενουν με δίμηνα ή 5αμηνα καλύπτουν θέσεις μόνιμης ανάγκης του δήμου, όπως νηπιαγωγοί, οδοκαθαριστές, οδηγοί κλπ

3.Οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις πλέον θα είναι περίπου όσοι και οι μόνιμοι εργαζόμενοι ή   αορίστου χρόνου (300 περίπου ενώ 400 περίπου είναι οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου).

Συμπερασματικά λοιπόν τα ΕΣΠΑ είναι ο φορέας όλης της “καπιταληστρικής” πολιτικής του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που έρχεται να εφαρμόσει πλέον και η «αριστερή» δημοτική αρχή ως συνέχεια της «αριστερής» κυβέρνησης. Ο καπιταλισμός σήμερα όχι απλά θεωρεί την ανεργία ως ένα “αναγκαίο κακό” που πρέπει να διαχειριστεί, αλλά την προκαλεί, την χρησιμοποιεί και την μεγαλώνει γιατί την χρειάζεται. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να αισθάνεται ένοχος όποιος δουλεύει σε τέτοια προγράμματα ή σκέφτεται να δουλέψει. Το κύριο ζητούμενο είναι ακόμα και οι εργαζόμενοι σε τέτοια προγράμματα, αλλά πολύ περισσότερο το σύνολο των εργαζομένων σήμερα, να παλέψουν για την ανατροπή αυτού που έρχεται. Να μην γίνει αυτός ο τρόπος δουλειάς ο κυρίαρχος τρόπος. 
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΣΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο