Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Στον Βόλο με ΕΣΠΑ ανοιγουν στέγες ΑΜΕΑ, με ΕΣΠΑ κλείνουν. Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ και των ΕΣΠΑ!

Ανακοίνωση υγειονομικών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας για την αναστολή λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία

Με ΕΣΠΑ, μνημόνια και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χτίζεται κοινωνική πρόνοια

Πρίν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως αναστέλλεται η λειτουργία της Στέγης  Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία του Βόλου. Για τα επτά παιδιά που διαμένουν εκεί αναζητούνται άλλες μονάδες που θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν μέχρις ότου επαναληφθεί η λειτουργία ή και για πάντα….
Οι αρμόδιοι ανευθυνοϋπέυθυνοι του Δήμου Βόλου βέβαια ήξεραν από την έναρξη λειτουργίας της μονάδας ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.  Όλες οι ενέργειες για την σταθερότητα και εκπαίδευση του προσωπικού παραπέμφθηκαν στις καλένδες γιατί «σημασία έχει να πάρουμε το ΕΣΠΑ» και αν δε το ξαναπάρουμε «δε βαριέσαι». Τα παιδιά, που χρειάστηκε να καταβληθεί κάποιος κόπος να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, τώρα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα άλλο, και μετά, αν το πρόγραμμα λειτουργήσει ξανά, και πάλι σε άλλο. Το προσωπικό θα είναι το ίδιο; Άλλο; «δε βαριέσαι προσωπικό είναι ό,τι θέλουμε το κάνουμε». Και αν τα παιδιά τους είχαν συνηθίσει; Ας συνηθίσουν άλλους!
Την ίδια στιγμή το «Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αυτισμό Μαγνησίας» έχει μείνει με 2 άτομα προσωπικό, ο ξενώνας «Φιλύρα» του νοσοκομείου δεν έχει ούτε το μισό του προβλεπόμενου προσωπικού και ο θλιβερός κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί απεριόριστα. Οι υπηρεσίες υποστήριξης ΑμεΑ των ΜΚΟ και ΝΠΙΔ επίσης καλύπτονται από προσωπικό που πληρώνεται στη χάση και στη φέξη μιας και όλη η πρόνοια επαφίεται πλέον στη ροή των ΕΣΠΑ και στην φιλάνθρωπη διάθεση των συναρμόδιων υπουργείων… όταν αυτά θυμούνται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και άτομα χρήζοντα βοηθείας.
Στην πρόνοια, στον τομέα της ψυχικής υγείας, στην προστασία και αποκατάσταση των ΑμεΑ ισχύει πλέον ό,τι σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας: οι άνθρωποι – ωφελούμενοι και προσωπικό –   είναι αναλώσιμοι. Αξία έχουν μόνο οι εργολάβοι και οι μεγαλοπρομηθευτές. Τα έργα γίνονται για να διαφημιστούν ότι έγιναν (με τις απαραίτητες φωτογραφίες και δηλώσεις περιφερειαρχών, δημάρχων, υπουργών και βουλευτών…), να απορροφηθεί κάποιο χρήμα προς όφελος των κατά περίπτωση λαμογίων και στη συνέχεια να αφεθούν στην τύχη τους ή να συντηρηθούν μόνο με την υπερεκμετάλλευση της εργασίας του εξοντωμένου προσωπικού ή ακόμα χειρότερα να γίνουν μελλοντικά φιλέτα στο «παζάρι ευκαιριών» του ΤΑΙΠΕΔ.
Η φιλανθρωπία έχει αντικαταστήσει την υποχρέωση του δημοσίου να φροντίζει για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Η κατάσταση θυμίζει τις υπηρεσίες της, αλήστου μνήμης, Βασιλικής Πρόνοιας,  μετά τον εμφύλιο, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει και χειρότερη. Η αθλιότητα αυτή πρέπει να σταματήσει τώρα!
Για τον Τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας δεν ζητάμε ένα φιλάνθρωπο στρατό σωτήριας, δεν ζητάμε την ελεημοσύνη για την συντήρηση των αποκλεισμένων κομματιών του πληθυσμού σε διαρκή ένδεια και αποκλεισμό. Διεκδικούμε ένα ενιαίο σύστημα για την εξασφάλιση αξιοπρεπών υλικών όρων διαβίωσης για όλο τον πληθυσμό. Απαιτούμε σεβασμό τόσο στους ωφελούμενους των υπηρεσιών όσο και στο προσωπικό. Διεκδικούμε ένα σύστημα φροντίδας, αποκατάστασης και θετικών διακρίσεων, όπου χρειάζεται, για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην κοινωνική ζωή με αυτοθέσμιση, δημοκρατία και σταθερή δημόσια χρηματοδότηση. Και είναι φανερό πλέον ότι με Μνημόνια, ΕΣΠΑ, Ευρώ, Τρόϊκες και όλες τις συνεκδοχές του κοινωνικού ρατσισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε τα ΑμεΑ, ούτε οι υγιείς, ούτε οι ασθενείς, ούτε οι νέοι, ούτε οι απόμαχοι δεν πρόκειται να δούμε «άσπρη μέρα».
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΛΑΪΚΗ – ΕΡΓΑΤΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΡΑ


Ομάδα υγειονομικών ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας


(αναδημοσίευση από http://antarsyamagnisias.blogspot.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο