Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Όχι στον ομόφωνο εμπαιγμό! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους!

Τα τελευταία χρόνια οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και ολόκληρο το δημόσιο, έχουν πληγεί από μαζικές «αποχωρήσεις» προσωπικού, είτε με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας /απόλυσης, είτε με τις χιλιάδες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις υπό τον φόβο της αύξησης των ορίων καθώς και με τη μη ανανέωση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου. Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί είναι τεράστια,  με άμεση συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και των  δημοσίων αγαθών προς τους πολίτες.

Η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων είναι η αναπλήρωση των κενών αυτών με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με voucher  και συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα αυτά διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις αναιρώντας στοιχειώδη δικαιώματα που συγκροτούσαν αυτό που για έναν αιώνα γνωρίζαμε και ονομάζαμε ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτή τη στιγμή περισσότερα από  32.000 άτομα που εργάζονται στους δήμους της χώρας  με αυτά τα προγράμματα σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, που παρά τις εξαγγελίες της περί του αντιθέτου συνεχίζει τις πολιτικές των προκατόχων της, προσπαθώντας  να μας πείσει ότι όλα αυτά είναι μονόδρομος και ότι πρέπει να πορευτούμε στο εξής με μισά δικαιώματα, μισή δουλειά, μισή ζωή.

Στον αντίποδα αυτών των πολιτικών επιλογών, οι εργαζόμενοι /«ωφελούμενοι» αυτών των προγραμμάτων και κυρίως οι 5μηνίτες και 8μηνίτες κατόρθωσαν υψώσουν το ανάστημά τους παρά τις δυσκολίες οργάνωσης, λόγω της βραχύβιας παραμονής τους στην εργασία και την ταυτόχρονη άρνηση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας να τους εντάξει τόσο στα πρωτοβάθμια σωματεία, όσο και στην ομοσπονδία.  Εντασσόμενος σε αυτή τη λογική ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Ζωγράφου, παρά τις συνεχείς αιτήσεις των 5μηνιτών, αρνείται να τους γράψει μέλη, με τη δικαιολογία (!) ότι δεν προβλέπεται στο καταστατικό.

Οι 5μηνίτες του Δήμου Ζωγράφου πρωτοστάτησαν στις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις και απαίτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο «παραμονή στην εργασία τους με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο και με πάγιο αίτημά τους τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους» με την επισήμανση ότι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», όπως αναφέρεται και πρόταση που κατέθεσαν προς ψήφιση.

Αντ’ αυτού, η πρόταση προς ψήφιση από τη δημοτική αρχή, η οποία εφαρμόζει όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας, πιστή στα πλαίσια του Καλλικράτη και της ΕΕ, παραφράζει την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών σε κάλυψη πραγματικών αναγκών και τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους σε ανανέωση/επέκταση των συμβάσεών τους με κάθε τρόπο. Επεκτείνει δηλαδή, την ήδη προσωρινή εργασία σε λίγη περισσότερη προσωρινή εργασία. Η δημοτική αρχή εμπαίζει τους εργαζόμενους, μην παίρνοντας την πολιτική απόφαση να τους κρατήσει, με σκοπό την πολιτική υπεραξία, αφού θεωρεί τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων, ως χάρες που μπορεί να μοιράζει όπου και όποτε θέλει.  Σ’ αυτή τη λογική συμπαρατάχθηκαν και οι δήθεν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι πρωτοπόροι των μνημονίων και οι εμπνευστές της απασχόλησης αντί της εργασίας (Αγγελόπουλος, Μπότου), που ενώ για επικοινωνιακούς λόγους, στα πλαίσια της δήθεν αντιπολίτευσης, ζητούσαν απόφαση για διορισμό, με ευκολία ψήφισαν υπέρ της πρότασης της διοίκησης.

Η παράταξή μας, που αυτή την περίοδο δεν εκπροσωπείται από μέλος της στο δημοτικό συμβούλιο του Ζωγράφου, επιθυμεί να κάνει σαφές ότι δεν αποδέχεται την έννοια της «επέκτασης» των συμβάσεων όπως αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα και διαφωνεί με την απόφαση του ΔΣ, που προς μεγάλη μας έκπληξη ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους.  Tο «ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ», η παράταξη της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς στη γειτονιά μας είναι αταλάντευτα δεσμευμένη στη στήριξη του αιτήματος για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Στηρίζουμε το αυτονόητο δηλαδή, γιατί πιστεύουμε ότι ο εργαζόμενος πρέπει να έχει πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και κανονικό μισθό.

Αρνούμαστε ρητά και κατηγορηματικά τις δήθεν ευεργετικές διατυπώσεις της διοίκησης που απλά επιδιώκουν να  κατευνάσουν τα πνεύματα, μέχρι να ξεχαστεί  το θέμα, όπως ξεχάστηκαν και τόσα άλλα μέχρι σήμερα. Δε δεχόμαστε μια κοινωνία με κοινωνικές υπηρεσίες που θα βρίσκονται στον αέρα, ανάλογα με τα προγράμματα που κάθε φορά θα εγκρίνει η εκάστοτε κυβέρνηση ή η δημοτική αρχή βάσει των μνημονιακών τους δεσμεύσεων. Δε δεχόμαστε τη λογική του μικρότερου κακού, βρισκόμαστε σε σύγκρουση με την ΕΕ, την κυβέρνηση  και τη διοίκηση  που κάνουν κυριολεκτικά εμπόριο ελπίδας πάνω στις πλάτες φτωχών εργαζόμενων και φτωχών νοικοκυριών.  Το ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ είναι φύσει και θέσει κοντά  σε κάθε εργαζόμενο που απαιτεί, σε κάθε κεφάλι που σηκώνεται και διεκδικεί. Θα αγωνιστεί λοιπόν μαζί με τους εργαζόμενους  της επισφάλειας, μαζί με τους άνεργους, μαζί με τους απολυμένους, στους δήμους, στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα.

Είναι δεδομένη η στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων στα πεντάμηνα. Δε θα λυθούν τα αιτήματά τους με ευχολόγια και ψηφίσματα, με χαρτιά και διατυπώσεις. Δε θα λυθούν με εύκολες τοποθετήσεις στα δημοτικά συμβούλια από τους εκπροσώπους των αρχιτεκτόνων της επισφάλειας, των εμπνευστών των απολύσεων και της ανεργίας. Δε θα λυθούν με μεγάλα λόγια και κτυπήματα στην πλάτη, δήθεν φιλικά. Αυτά που γίνονται  για να χαϊδεύουν αυτιά και για να εισπράττουν χειροκροτήματα στις συνεδριάσεις, λύση δε δίνουν. Όσοι έχουν στήσει την πολιτική τους λογική πάνω στις απολύσεις, πάνω στην έννοια του «απασχολήσιμου» εργαζόμενου, χωρίς μονιμότητα και ασφάλεια, ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι απέναντι από τον κάθε εργατικό αγώνα. 
Ενάντια στο δρόμο που κάποιοι ομόφωνα επιλέγουν ακολουθούμε το δρόμο του αγώνα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ από αυτό που ζούμε σήμερα. Δρόμος  χωρίς ανεργία, χωρίς ανασφάλεια. Για μια ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, που η δουλειά δε θα είναι δουλεία, χωρίς προσκύνημα και συμβιβασμό. Σε αυτόν το δρόμο θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της επισφάλειας και τους άνεργους.



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο