Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Ανακοίνωση του Κινήματος στην Πόλη για το θέμα της εναλλαγής στην θέση του Δημοτικού Συμβούλου


Τον τελευταίο καιρό – και μάλιστα πολύ πριν από την παραίτηση της Ειρήνης Πλουμπίδη – ήρθαν στην επιφάνεια μία σειρά από δημοσιεύματα και δημόσιες παρεμβάσεις γύρω από  την εναλλαγή στην θέση του δημοτικού συμβούλου του Κινήματος στην Πόλη. Για το Κίνημα στην Πόλη, όλα αυτά τα ζητήματα είναι πολιτικά και έχουν να κάνουν σαφέστατα με την διάκριση της εργατικής από την αστική πολιτική, δηλαδή από τη μία την πάλη για την εργατική αντεπίθεση και από την άλλη την πολιτική του παραγοντισμού, των εκβιασμών και της λασπολογίας. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επιλέξαμε να  απαντήσουμε βιαστικά και στο πόδι μέχρι τώρα, θεωρώντας πως για την αριστερά το ιστορικό της καθήκον βρίσκεται αλλού. Την ώρα που τα φτωχά λαϊκά στρώματα στενάζουν κάτω από το βάρος της μνημονιακής πολιτικής, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια άλλη αριστερά, η οποία θα εμπνεύσει για νέους αγώνες, όπως μέχρι τώρα με συνέπεια έπραττε το Κίνημα στην Πόλη. Και ειλικρινά αναρωτιόμαστε εάν αυτές οι πρακτικές βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.


Εδώ και μια δεκαετία, το Κίνημα στην Πόλη έχει αποδείξει στον ζωγραφιώτικο λαό ότι δεν είναι μία δημοτική παράταξη σαν όλες τις άλλες. Προτάσσοντας την ενωτική και μαχητική δράση, συνέβαλε στην οργάνωση των αγώνων και των αντιστάσεων για όλα τα μικρά και μεγάλα πολιτικά ζητήματα. Στάθηκε εξαρχής ο μεγάλος εχθρός της δημαρχίας Καζάκου, υπερασπίζοντας τους ελεύθερους χώρους από την καταστροφή και την εμπορευματοποίησή τους. Αγωνίστηκε να γίνει το κτήμα του Ζωγράφου κτήμα του λαού, εναντιώθηκε στα σχέδια για τη μετατροπή πολλών χώρων πρασίνου σε πάρκινγκ, συμμετείχε στην κατάληψη του Ινφο Καφέ. Την εποχή των μνημονίων και της νέας αντεργατικής επίθεσης, το Κίνημα στην Πόλη βρέθηκε σε όλες τις τοπικές και ευρύτερες μάχες, στις λαϊκές συνελεύσεις, στις αντιστάσεις και τις δράσεις που αφορούσαν την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων. Γενικότερα και με την δυναμική παρουσία μας, ξέσπασαν πάρα πολλά τοπικά κινήματα που δεν χρειάζεται να γίνει απαρίθμηση όλων εδώ, αλλά ο κάθε κάτοικος της περιοχής γνωρίζει ότι άλλαξαν προς το καλύτερο την ζωή του και άφησαν ένα πολύ δυνατό κινηματικό και αριστερό στίγμα στην περιοχή του Ζωγράφου.


Για όλη αυτή την δράση και την παρουσία, ο ζωγριαφιώτικος λαός τίμησε με την ψήφο του το Κίνημα στην Πόλη σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δίνοντας την ευκαιρία σε ένα δημοτικό σχήμα της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς να είναι η δική του φωνή στο δημοτικό συμβούλιο για μια δεκαετία τώρα. Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν! Αυτό το γεγονός δεν ήταν και δεν είναι αποτέλεσμα της δημοφιλίας κάποιων προσώπων που λειτουργούν όπως οι παράγοντες της αστικής πολιτικής και αποσπούνται από τον έλεγχο των συλλογικών οργάνων μιας παράταξης. Δεν είναι ούτε προϊόν κάποιας μικρής αριστερής ομάδας που επιμένει εμμονικά με όρους καθαρότητας και αυτόκεντρης ανάπτυξης γύρω από τον εαυτό της. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα ενός νέου αέρα που έφερε μια νέα γενιά αγωνιστών της νεολαίας και του κινήματος η οποία μπολιάστηκε με την εμπειρία των παλαιότερων γενιών, επικοινώνησε με τις βαθύτερες ανησυχίες των αγωνιστών για μια άλλη αριστερά και για ένα άλλο ήθος και πολιτισμό στο εσωτερικό της.  Για όλους αυτούς τους λόγους, η θέση του δημοτικού συμβούλου για την δική μας παράταξη ήταν και θα είναι μία θέση μάχης και όχι ευκαιρία ατομικών στρατηγικών και προσωπικής ανάδειξης. Είναι μια θέση υποχρέωσης απέναντι στο λαό και στη συλλογικότητα και όχι μία προσπάθεια ηγεμονίας της μίας ομάδας απέναντι στην άλλη. 


Τα μέλη του Κινήματος στην Πόλη έχουν, αλλά και το Κίνημα στην Πόλη ως συλλογικότητα έχουμε αποδείξει ότι δεν είμαστε λάτρεις της καρέκλας και δεν έχουμε ως αυτοσκοπό την κατάληψη θέσεων, κάτι το οποίο διακινείται ευθέως και δημόσια από διάφορες μεριές με σαφή στόχο να πλήξει το κύρος της παράταξης στο λαό του Ζωγράφου. Αντίθετα, συλλογικά ως παράταξη επιδιώξαμε η εναλλαγή του δημοτικού συμβούλου να είναι ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία μας. Μάλιστα για όλη την προηγούμενη χρονιά η θητεία του δημοτικού συμβούλου πραγματοποιήθηκε από την Ειρήνη Πλουμπίδη, η οποία δεν ανήκε στην παράταξη, γνωρίζοντας τις διαφωνίες που έχουμε μαζί της και έχοντας μάλιστα έρθει και σε πολιτική αντιπαράθεση ένα προηγούμενο διάστημα. Συνεπώς, δε δεχόμαστε νύξεις γύρω από την ηθική μας στάση. Η πρακτική των προσωπικών επιθέσεων με διακύβευμα μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της αστικής πολιτικής, με την οποία δεν είχαμε και δεν θέλουμε να έχουμε ποτέ σχέση. Οι Δημόσιες τοποθετήσεις που στοχοποιούν  συγκεκριμένο σύντροφο και τη συλλογικότητα του Κινήματος στην Πόλη είναι χυδαία γκεμπελίστικη  δημοσιογραφία βγαλμένη από τις πλέον μαύρες σελίδες της Ιστορίας. Ας πάρει υπόψιν του ο συγκεκριμένος «αρθρογράφος» ότι η αριστερά δεν εκβιάζεται και ότι ξέρει να υπερασπίζεται πολιτικά τα μέλη και τους αγωνιστές της! Τον καλούμε να σταματήσει αυτήν την απεχθή και ανήθικη πρακτική και να αποδείξει ότι το σύντομο πέρασμά του από το Κίνημα στην Πόλη και την αριστερά του έχει αφήσει κάτι.


Πολύ πιο άσχημη εντύπωση και θλίψη μας προκαλεί η στάση συντρόφων και συναγωνιστών με τους οποίους κατά καιρούς έχουμε βρεθεί σε κοινούς δρόμους. Θεωρούμε απαράδεκτο άνθρωποι της αριστεράς και του κινήματος να μην διαφοροποιούνται από τέτοιες πρακτικές. Η μη καταδίκη υποδηλώνει, εάν όχι άμεση συνεργασία – κάτι που δεν το φανταζόμαστε καν –, τότε σίγουρα προσδοκία οφέλους με έμμεσο τρόπο. Και αναρωτιόμαστε ξανά: είναι η θέσης του δημοτικού συμβούλου πια τόσο «πολύτιμη» για κάποιους ώστε να φτάνουν σε τέτοια  συμπεριφορά και να το διεκδικούν κρυμμένοι πίσω από λασπολογίες και εκβιασμούς; Είναι αυτή η αριστερά που χρειαζόμαστε σήμερα; 


Μακριά λοιπόν από χυδαίες επιθέσεις, ίντριγκες και εκβιασμούς, εμείς καλούμε όλες τις δυνάμεις και όλους τους συναγωνιστές που δεν είναι πλέον μέλη του Κινήματος στην Πόλη να τοποθετηθούν δημόσια και με καθαρές θέσεις πάνω στο ζήτημα της ανάληψης ή μη της θέσης του δημοτικού συμβούλου. Από την πλευρά μας και με βάση τις αρχές λειτουργίας μας, θεωρούμε από τη μία ότι η εναλλαγή ανά έτος είναι μια σημαντική κατάκτηση της παράταξης η οποία πολεμάει τον παραγοντισμό. Δεν πρέπει από την άλλη όμως η εναλλαγή να καταντήσει ένα μοίρασμα ανάμεσα σε ομαδούλες και οργανώσεις της αριστεράς.


Η εμπειρία της θητείας της προηγούμενης δημοτικής συμβούλου, όπως έχει αποτιμηθεί πλέον από τη συνέλευση μας, μας δείχνει εκ νέου ότι θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος του εκάστοτε εκπροσώπου από τη συλλογικότητα με το ψηφοδέλτιο της οποίας, άλλωστε, εκλέχτηκε. Αλλιώς, τότε ακριβώς είναι που καταλήγουμε σε λογικές προσωπικής πολιτικής, καπελώματα και πολιτική επί της συλλογικότητας και όχι υπό της συλλογικότητας. Η θητεία μετατρέπεται από θητεία παρέμβασης και πάλης με προγραμματικούς άξονες το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκε το Κίνημα στην Πόλη στις εκλογές, σε θητεία δοκιμασίας της μίας ή της άλλης γραμμής και κατεύθυνσης του εκάστοτε προσώπου ή οργάνωσης.


 Γι’ αυτό το λόγο, είναι πάγια άποψή μας ότι η θέση του δημοτικού συμβούλου πρέπει να ανήκει στην παράταξη του Κινήματος στην Πόλη και ότι ο εκπρόσωπός του πρέπει να είναι άμεσα ανακλητός και υπό τον έλεγχο της γενικής συνέλευσης των μελών της παράταξης. Ο αριθμός των ψήφων άλλωστε δεν αποτέλεσε κριτήριο για την εκπροσώπηση ποτέ στην ιστορία του Κινήματος στην Πόλη, αφού η μεγάλη πλειοψηφία του Ζωγραφιώτικου λαού στηρίζει την παράταξη στο σύνολο της και όχι το ένα ή το άλλο άτομο στο ψηφοδέλτιο. Κάτι τέτοιο άλλωστε έχει ψηφιστεί ομόφωνα πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αποτέλεσε βασικό στοιχείο της παρέμβασης και της φυσιογνωμίας μας κατά την μάχη των τελευταίων δημοτικών εκλογών και έχει εκ νέου εγκριθεί στις πρόσφατες αρχές λειτουργίας του σχήματος.


Σε κάθε περίπτωση εμείς επιδιώκαμε η αντιπαράθεση να μην γίνεται με βάση τα πρόσωπα, αλλά με βάση αρχές. Όποτε έγινε το αντίθετο, δεν αποτέλεσε ποτέ δικιά μας επιλογή. Εμείς πάντα λειτουργούσαμε και λειτουργούμε με κριτήρια την αγωνιστικότητα, τη συνέπεια στις θέσεις και τις αρχές μας, την αναγκαιότητα της έκφρασης και δικαίωσης των αιτημάτων των εργαζομένων και του λαού σε όλα τα επίπεδα. Με βάση αυτά αποφασίζουμε όλες τις κινήσεις του σχήματος και όχι με όρους προσωπικοτήτων και υψηλής πολιτικής. Το σχήμα είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να αγωνιστούν από τη σκοπιά τις υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας και της ανατροπής της επίθεσης. Θα συνεχίσει να λειτουργεί συνελευσιακά και δημοκρατικά και να παίρνει τις αποφάσεις του εκεί, ούτε σε διαδρόμους, ούτε σε διαδικτυακές αντιπαραθέσεις. Όποιος αγωνιστής θέλει μπορεί να συμβάλλει τόσο με τις προτάσεις του όσο και με τη στράτευση του, σεβόμενος και συνδιαμορφώνοντας τις αρχές της συλλογικότητας. Κατά τ’ άλλα οι εκ των έξω βολές και καλέσματα προς το σχήμα να παραβεί τις αρχές που το διέπουν, παραβαίνοντας τελικά τις σχέσεις ειλικρίνειας μεταξύ του σχήματος και του ζωγραφιώτικου λαού, αντικειμενικά θέλοντας και μη, δε θα κάνουμε δίκη προθέσεων, πλήττουν τις ίδιες τις δυνάμεις του αγώνα και το κίνημα της περιοχής.


Από αυτή τη σκοπιά και κρίνοντας πάνω απ’ όλα την ανάγκη να αντιπαλέψουμε την επίθεση που διεξάγεται και να βάλουμε όλοι πλάτες για τη διαμόρφωση ενός μαζικού ανατρεπτικού κινήματος στην περιοχή, δε σκοπεύουμε να μπούμε σε μια κουλτούρα «εμφυλίου πολέμου για τις καρέκλες». Θα επιδιώξουμε την πραγματοποίηση συναντήσεων με όλους τις εμπλεκόμενες δυνάμεις και αγωνιστές με σκοπό την καλύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος. Για τα αποτελέσματα των επαφών θα ενημερώσουμε με δημόσιες ανακοινώσεις.


Καλούμε λοιπόν όλους τους συντρόφους και τους συναγωνιστές να επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα που η κατάσταση απαιτεί και να υπερασπιστούμε το ανώτερο ηθικό φορτίο της Αριστεράς. Γιατί ας μην ξεχνάμε όλοι ότι είναι επικίνδυνο, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ξεφτιλίζει τον όρο Αριστερά με την άγρια αντιλαϊκή πολιτική της. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι, όπως έλεγε και ο ποιητής, «πόσα κρυμμένα τιμαλφή πρέπει να σώσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο