Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Κινήματος στην Πόλη για ΤΗΝ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ – ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η φετινή 3η Δεκέμβρη -  Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία- βρίσκει τα άτομα με αναπηρία αντιμέτωπα με τις απαιτήσεις  των δανειστών για την εφαρμογή των ήδη ψηφισθέντων μέτρων του 2ου και 3ου μνημονίου που καθορίζουν την περικοπή αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων στο ποσό των 900εκ. ευρώ και την πλήρη κατάργηση  των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για τους βαριά αναπήρους. Με τις περικοπές αυτές σε συνδυασμό με την σταδιακή  κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας - πρόνοιας οι ανάπηροι αναγκάζονται να βάλουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν το πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας  τους.  


Η απαξίωση του κοινωνικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης Α βάθμιας και Β βάθμιας από τις μνημονιακές πολιτικές που ελήφθησαν και λαμβάνονται κατ' επιταγή των δανειστών (Ε.Ε. ΔΝΤ κ.λπ) και τον Καλλικράτη¨ του νόμου που μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς τους Δήμους σε ανώνυμες εταιρείες έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής των αναπήρων και χρονίως πασχόντων που βλέπουν τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της χώρας είτε να κλείνουν είτε να παρέχουν υποδεέστερες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Οι διοικήσεις του Δήμου Ζωγράφου όπως και η τωρινή  αγνοούν συστηματικά το ζωτικό θέμα της προσβασιμότητας των πεζοδρομίων και εν γένει των κοινόχρηστων χώρων που απασχολεί τα άτομα με κινητική αναπηρία και όχι μόνο. Ολοκληρωτική έλλειψη οργανωμένων δημοτικών υποστηρικτικών δομών για τα άτομα με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες (Ξενώνες φιλοξενίας, Συνοδές υποστηρικτικές υπηρεσίες κ.λπ)   από το Δήμο μας ο οποίος αρκείται να μοιράζει ψίχουλα για κάποιες ψυχαγωγικού τύπου δραστηριότητες σε άτομα με νοητική αναπηρία αυτισμο σύνδρομο down. Η προοπτική ίδρυσης και λειτουργία ΚΔΑΠ -Ατόμων με Αναπηρία δομής χρηματοδοτούεμενης από τα πολυδιαφημιζόμενα ΕΣΠΑ δεν λύνει το πρόβλημα. Οι δομές  αυτές στελεχώνονται από προσωπικό που η εργασία  τους είναι επισφαλής, αφού μόλις λήξει η χρηματοδότηση θα ενταχθούν ξανά στον μακρύ κατάλογο της ανεργίας και οι ωφελούμενοι των δομών θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Τρανό παράδειγμά το πρόγραμμα ¨Βοήθεια στο Σπίτι¨ και η πλήρης απαξίωσή του μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.


Ανύπαρκτες και οι πολιτικές υγείας (χωρίς δημοτικά ιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας)  και ψυχική υγείας για έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας σε μία περίοδο που εκτιμάται ότι 500.000 πολίτες και πλέον στο σύνολο της χώρας αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα λόγω και της οικονομικής κρίσης. Όμως μέσα  στη λυκοφωλιά της Ε.Ε. και των αιμοσταγών   πολιτικών είναι βέβαιος ο στραγγαλισμός του κοινωνικού ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί το πρώτο κύτταρο κοινωνικής πολιτικής για την αναπηρία.

Το Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου ενόψει της 3ης  Δεκέμβρη Εθνικής Ημέρα ΑμεΑ και του συλλαλητηρίου που διοργανώνουν οι σύλλογοι και τα σωματεία των ατόμων με αναπηρία στις 2 Δεκέμβρη 2016 στην Πλατεία της Ομόνοιας  δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του  στους αγώνες τους ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που ανοίγουν τον κοινωνικό καιάδα στα άτομα με αναπηρία και οδηγούν στην βέβαιη  εξόντωσή τους.

Το ΚσΠ προσβλέπει σε μια κοινωνία που η αναπηρία θα είναι σεβαστή στην πράξη και όχι μέσω διακηρύξεων κενών περιεχομένου που ψηφίζουν οι αστοί πολιτικοί (π.χ. Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ  για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία) και ο ανάπηρος θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες με τον κάθε πολίτη στην επαγγελματική και κοινωνική του εξέλιξη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο