Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Το τσιμέντο απειλεί ξανά τον Υμηττό και το Μητροπολιτικό Πάρκο

Ο Υμηττός, ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής, απειλείται ξανά στο όνομα της κερδοφορίας και της δήθεν ανάπτυξης.
Οι επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. για την παραχώρηση της δημόσιας γης και του δημόσιου πλούτου συμπεριλαμβανομένων των δασών και των παραλιών σε επίδοξους επενδυτές προς εκμετάλλευση,  μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου Υπερταμείου, ανοίγουν το δρόμο για νέες αυθαιρεσίες και καταπατήσεις των μέχρι πρότινος προστατευόμενων περιοχών του βουνού.
Κατασκευαστικές εταιρείες σχεδιάζουν νέους ιδιωτικούς αυτοκινητόδρομους στα πρότυπα της Αττικής Οδού που θα καθιστούν εύκολη την πρόσβαση στο χώρο της επένδυσης του Λάτση στο Ελληνικό συνδέοντας τον με το Αεροδρόμιο.
Οι δήμοι γύρω από την Αττική στο όνομα των κοινωφελών εγκαταστάσεων φόρτωσαν στον Υμηττό γήπεδα, χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, πάρκινγκ, συνεργεία, νεκροταφεία και κάθε είδους υπηρεσίες.  Χρησιμοποίησαν τον Υμηττό ως δωρεάν και πρόσφορο χώρο για διάφορες εγκαταστάσεις με πρόσχημα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, αντί να επιμένουν στην αναζήτηση και απαλλοτρίωση χώρων μέσα στον αστικό ιστό για την ικανοποίησή τους.  Τελευταίο κρούσμα η προσφυγή δήμων γύρω από τον Υμηττό  αλλά και πολλών ιδιωτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του τελευταίου Π.Δ. του 2011 για την «προστασία» του Υμηττού με πρόσχημα τη μη ύπαρξη σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης. Στόχος τους η ανεξέλεγκτη επέκταση της αυθαίρετης δόμησης (δεκάδες αυθαίρετοι οικισμοί, γεωργικές αποθήκες–βίλλες, επιχειρηματικές εγκαταστάσεις μέσα στο δάσος),  αλλά και κοινωφελείς δημοτικές χρήσεις (νεκροταφεία, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κλπ.)
Ιδιώτες καταπατητές που χρησιμοποίησαν τα παραθυράκια των Π.Δ. για να εγκαταστήσουν κεραίες, να χτίσουν αναψυκτήρια και αυθαίρετα κτίσματα προσβλέπουν τώρα στη νομιμοποίηση τους και την επέκταση του σχεδίου πόλης στο βουνό.
Η εκκλησία δηλώνει στο κτηματολόγιο ότι ιδιοκτησιακά της ανήκει όλος  ο Υμηττός ενώ στρατός και αεροπορία επεκτείνουν ανεξέλεγκτα τις εγκαταστάσεις μεταφέροντας υπηρεσίες σε νέα προκάτ κτίρια.
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έρχεται, στα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, να εξυπηρετήσει τις μεθοδεύσεις όλων των παραπάνω προωθώντας νέους σχεδιασμούς για μια Αθήνα- πόλη στήριξης της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων, αφιλόξενη για τους κατοίκους, αλλά φιλόξενη για τους «επενδυτές» και τον καταναλωτισμό. Μια πόλη χρήσιμη για την ολιγαρχία του πλούτου, αλλά εχθρική για τους φτωχούς, τη νεολαία, τους άνεργους, τους εργαζόμενους.
Το Σχέδιο «Νέα Αθήνα» εκτός των άλλων, προβλέπει την κατασκευή  νέου γηπέδου του ΠΑΟ μέσα στον πυρήνα  του Πάρκου Γουδή -Ιλισίων που ανήκει στις ζώνες προστασίας του Υμηττού. Παρά τις υποσχέσεις, το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που εξαγγέλλει η κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει σε καμία βελτίωση της ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία καθώς οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν, θα είναι επισφαλείς και με μισθούς πείνας. Αντίθετα, θα περάσει πάνω από τα εναπομείναντα δικαιώματα της κοινωνίας και θα ξεπουλήσει ότι έχει απομείνει από ελεύθερους και δημόσιους χώρους. Στην προσπάθεια να ενισχύσει την ντόπια αστική τάξη η κυβέρνηση δίνει νερό και γη σε όλους τους μεγαλοεπιχειρηματίες που εδώ και αρκετό καιρό «παίζουν μπάλα» στην πολιτική σκηνή (Μαρινάκης/ Μώραλης, Μπέος, Μελλισανίδης, Γιαννακόπουλος, Κούγιας, κλπ) και που προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και το γόητρό τους δε διστάζουν να οδηγήσουν  στο χείλος της καταστροφής ιστορικές ομάδες αλλά και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι αποφάσεις του ΣτΕ όλο και συχνότερα παίρνουν το μέρος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των μνημονιακών κυβερνητικών επιλογών στην εφαρμογή των αντιδασικών νόμων κι άλλων  φαστ τρακ ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα νέα Ρυθμιστικά Σχέδια υποτάσσονται στις αξίες της αγοράς και στους στόχους της οικονομικής και συνολικής αναδιάρθρωσης του συστήματος ενώ οι πολιτικές της περιφέρειας και δήμων ολοκληρώνουν την καταστροφή.  
 Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που στάθηκε εμπόδιο στους εκάστοτε επιτήδειους αλλά και στους κρατικούς φορείς, ήταν οι αντιδράσεις και οι αγώνες κατοίκων, κινήσεων πόλης και συλλογικοτήτων.  
Η μνημονιακή επέλαση σαρώνει στο πέρασμα της κάθε δημόσιο αγαθό και δεν πρόκειται να αφήσει σπιθαμή γης ανεκμετάλλευτη. Η προστασία του περιβάλλοντος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα αν δε συνδυαστεί με επενδύσεις και «πράσινη ανάπτυξη» και ο Υμηττός έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα τους.
Δεν θα τους αφήσουμε!
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την προστασία του Υμηττού από την ανάπτυξη μαζικών αγώνων!

Η εμπειρία του κινήματος των κατοίκων ενάντια στους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και στην παράδοση του Ελληνικού στους ιδιώτες μας δίδαξε πολλά.
·           Για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και το περιβάλλον χρειάζεται να αντιπαρατεθούμε στις δήθεν αξίες τους  για «ανάπτυξη»,  και αξιοποίηση, να αμφισβητήσουμε τους νόμους της αγοράς και των επενδυτών, να απορρίψουμε τα παραμύθια ότι τα έργα τους καλύπτουν λαϊκές ανάγκες και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
·           Οι λαϊκές ανάγκες δεν ικανοποιούνται με τσιμεντοποίηση του βουνού, περισσότερους κόμβους αυτοκινητόδρομους και σταθμούς σκουπιδιών πάνω σε αυτό.  Επαρκείς χώροι για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πολιτισμό, αθλητισμό και άλλες λαϊκές ανάγκες μπορούν να υπάρξουν μέσα στις πόλεις, να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν δημόσια και κενά κτίρια, να απαλλοτριωθούν εγκαταλελειμμένα.  Σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, χωρίς να γίνεται σε βάρος του Υμηττού, μπορεί να υπάρξει με ολοκληρωμένο σχέδιο που ξεκινά από τη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, την επέκταση της ανακύκλωσης, τον κεντρικό σχεδιασμό και την αποκεντρωμένη διαλογή με σεβασμό στο περιβάλλον. Ασφαλής και γρήγορη μετακίνηση και αποσυμφόρηση των δρόμων γύρω από τον Υμηττό μπορεί να υπάρχει με νέα γραμμή του μετρό και όχι με νέους αυτοκινητόδρομους υπέργειους ή υπόγειους, κόμβους και σήραγγες.
·           Αμφισβητούμε το μοντέλο της ζωής, της πόλης και του φυσικού περιβάλλοντος που θέλουν να επιβάλλουν. Με ανθρώπους σκλάβους, αποξενωμένους με πλαστικές ανάγκες και τυποποιημένη αναψυχή σε mall και πολυκέντρα των εταιρειών διασκέδασης. Δεν εκχωρούμε τους αγώνες μας σε δημοτικές αρχές, τεχνικούς συμβούλους, νομικά γραφεία. Δεν επαναπαυόμαστε. Οι δικές μας προτάσεις είναι αντιδιαμετρικά αντίθετες με τα δικά τους σχέδια.
·           Επιδιώκουμε ανθρώπινες πόλεις, με δημόσιους και ελεύθερους χώρους, σεβασμό στο περιβάλλον και στα δάση. 
Απαιτούμε :
ü  Απόλυτη προστασία του Υμηττού και αναδάσωση όλων των καμένων
ü  Προστασία του δημόσιου δασικού του χαρακτήρα.
ü  Καμιά νέα χρήση και καμία οικιστική, κτιριακή, εργοστασιακή ή επιχειρηματική επέκταση
ü  Οι δημόσιοι χώροι για τις ανάγκες των κατοίκων
ü  Όχι στην αναθεώρηση-αμφισβήτηση του άρθρου 24 και 117 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος κανένα νομικό παράθυρο για εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χρήσης ή λειτουργίας σε όλες τις ζώνες προστασίας
ü  Απόλυτη προστασία του Μητροπολιτικου Πάρκου στο Γουδί. Καμιά καταπάτηση ούτε ενός στρέμματος πρασίνου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο