Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

8 Μάρτη δεν είναι Γιορτή, είναι Αγώνας Γυναικών!



Εδώ και πολλά χρόνια η ημέρα 8 Μάρτη έχει καθιερωθεί σαν Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια ημέρα η οποία έχει πάρει στρεβλά χαρακτηριστικά στην αστική κοινωνία που ζούμε. Μια ημέρα που έχει χάσει τελείως το πολιτικό της στίγμα και έχει εμπορευματοποιηθεί. Η ημέρα αυτή όμως δε θα έπρεπε να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, διότι δεν αποτελεί μία «γιορτή» αλλά μία ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έχουν δώσει τόσα χρόνια οι γυναίκες.
Ας πάμε 161 χρόνια πίσω, 8 Μάρτη 1857, όπου στη Ν. Υόρκη οι ράφτρες και οι υφάντρες σήκωσαν κεφάλι απέναντι στην εκμετάλλευση που δεχόταν από την εργοδοσία. Απαίτησαν μικρότερο ωράριο δουλειάς, αρνούμενες να συνεχίσουν με το εξαντλητικό ωράριο που είχαν. Απαίτησαν ίσους μισθούς για ίση δουλειά, ίση μεταχείριση με τους άνδρες συναδέρφους τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα στις άθλιες φάμπρικες που εργαζόντουσαν. Μέσα από τον αγώνα τους μαζί με το εργατικό κίνημα πετύχανε τη δημιουργία του πρώτου εργατικού σωματίου γυναικών και κατάφεραν να πάρουν όλα αυτά που απαιτούσαν.
Με τα μάτια στραμμένα στο τότε, βλέπουμε πως πολλά αιτήματα των τότε γυναικών είναι όμοια ακόμη και σήμερα. Μπροστά στην εργασία των γυναικών με τσακισμένα δικαιώματα, στην ποινικοποίηση της μητρότητας, στην κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, στην άνιση μεταχείριση γυναικών έναντι ανδρών σε διάφορους κλάδους εργασίας, στην αποτρόπαια συμπεριφορά αφεντικών απέναντι σε γυναίκες υπαλλήλους τους δε θα πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι.
Είναι χρέος μας να οξύνουμε την πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο, για μία ζωή χωρίς πολέμους, φτώχια, προσφυγιά, έναντι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Θα πάμε κόντρα στα συμφέροντα κυβέρνησης - Ε.Ε. που σε αγαστή συνεργασία η μία με την άλλη επιδιώκουν την κατάργηση των κατακτήσεων που αποκτήθηκαν με τεράστιο αγώνα του εργατικού κινήματος και αίμα ανθρώπων.
Παίρνοντας το παράδειγμα από τις γυναίκες του τότε και τον νικηφόρο αγώνα τους, καλούμε όλες τις μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες, τις άνεργες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις νέες γυναίκες, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες - σπουδάστριες, τις συνταξιούχους, τις μετανάστριες και πρόσφυγες, να ενώσουμε τις φωνές μας στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μάρτη, απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα σε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, να ταχθούν ενάντια στα δεσμά της εκμετάλλευσης και με συλλογική δράση και αγωνιστική στάση ζωής, να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν, μία ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στη μητρότητα και στον ελεύθερο χρόνο. Γιατί μόνο με τους συλλογικούς μας αγώνες θα καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτούς που μας διαλύουν.

        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο