Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ένας αντιδημοκρατικός και επιχειρηματικός Κλεισθένης σε βάρος του εργαζόμενου λαού, για τα κέρδη του κεφαλαίου και του Δήμου Α.Ε.



Για την αρχαία Αθήνα ο Κλεισθένης ήταν αυτός που ανέλαβε τον εκδημοκρατισμό της πόλης μετά την τυρρανία του Πεισίστρατου. Για τον σύγχρονο κοινoβουλευτικό ολοκληρωτισμό αποτελεί ένα νομοσχέδιο – συνέχεια του Καλλικράτη που βαθαίνει την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των δημοτών και των εργαζομένων.


Στον Κλεισθένη συναντούμε:   
  • Νέα χαράτσια που πλήτουν κυρίως τις λαϊκές οικογένειες και αύξηση των δημοτικών τελών για να καλυφθούν οι δαπάνες για το πράσινο που θα προστεθούν σε αυτές για τις υπηρεσίες καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού.       
  • Περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και αναζήτηση νέων πηγών εσόδων για την κάλυψη των αναγκών με πρωτοβουλίες του δήμου. Αυτό εξυπηρετεί η κατηγοριοποίηση των δήμων, η απαίτηση για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κλπ.
  • Ενισχύεται η επιχειρηματική δράση της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ και η αναζήτηση νέων πεδίων αναπτυξιακής δράσης.


Γενικεύονται τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η επιχειρηματικότητα:

  •   Με 4ετή επιχειρησιακά προγράμματα
  •  Με τη δημιουργία Α.Ε. για τη διαχείριση των αποβλήτων
  • Προετοιμάζεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας
  • Δίνεται το σήμα για επιχειρηματική δράση και αναζήτηση πόρων από ιδιωτικοποιήσεις, «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας, εκμετάλλευση δημόσιων χώρων, πηγών ενέργειας, δημόσιων αγαθών, συμμετοχή σε επενδυτικά κεφάλαια και εμπλοκή με ιδιώτες σε παραγωγή και διανομή ενέργειας, επέκταση της εκμετάλλευσης ελαστικής, προσωρινής φτηνής εργασίας.
  • Τυχόν «απείθαρχος»  δήμαρχος απειλείται με παύση από την κυβερνήση, που μπορεί να επιβληθεί όταν είναι  στην κεντρική αντιλαϊκή δημοσιονομική πολιτική.

·           Οι κοινωνικές υπηρεσίες-λειτουργίες των δήμων συρρικνώνονται 
Για το μοντέλο λειτουργίας δήμων και περιφερειών:
  • Οι αυξημένες αρμοδιότητες, που συγκεντρώνονται τώρα σε δήμαρχο, αντιδημάρχους, Εκτελεστική Επιτροπή και Οικονομική Επιτροπή, παραμένουν.
  • Η εκλογή του δημάρχου από δεύτερο γύρο, και όχι από το δημοτικό συμβούλιο, συνεχίζεται, ώστε να φαίνεται ότι εκφράζει την απόλυτη πλειοψηφία, εμπεδώνοντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο.


Για το νέο σύστημα εκλογής με κατανομή από την πρώτη Κυριακή των εδρών των συμβουλίων με απλή αναλογική

Ο Κλεισθένης δεν προκαλεί την ακυβερνησία, αντίθετα θεσμοθετεί για πρώτη φορά την λογική της συναίνεσης του πολιτικού συστήματος που καλείται να ενωθεί εις βάρος του «εχθρού λαού» για την καπιταλιστική υπέρβαση της κρίσης. Βέβαια αυτή η συναίνεση ισχύει ήδη άτυπα, αφού ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΑΝΕΛ-ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ)-ΠΟΤΑΜΙ έχουν συνεργαστεί ουκ ολίγες φορές τόσο κεντρικά (μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε η ΝΔ, οικουμενικές κυβερνήσεις) όσο και τοπικά (στον δήμο Βύρωνα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την πλειοψηφία αλλά οι προτάσεις του υπερψηφίζονται από άλλες αστικές δυνάμεις). Ακόμα και στον δήμο μας οι πολιτικές συγκλήσεις των παρατάξεων είναι αδύνατο να κρυφτούν, όπως αποδεικνύεται από τον τρόπο ψήφισης των διαφόρων θεμάτων.
Επιπλέον αποκλείεται  η συμμετοχή μεμονωμένων υποψηφίων και των συνδυασμών που δεν έχουν αριθμό υποψηφίων τόσων όσες είναι όλες οι έδρες των συμβουλίων,
Περιορίζεται το δικαίώμα εκλογής των αλλοδαπών μόνο από χώρες μέλη ΕΕ αποκλείωντας τους μετανάστες.
Η πιθανή θέσπιση πλαφόν που θα αποκλείει τη συμμετοχή στα συμβούλια των μικρότερων συνδυασμών ακυρώνει στην πράξη τα περί αναλογικότερου μοντέλου.
Δεν σχεδιάζεται, επομένως η απλή και ανόθευτη αναλογική ισότιμης αντιμετώπισης της ψήφου όλων και έκφρασης των πραγματικών συσχετισμών, αφού λειτουργεί με αποκλεισμούς και πλαισιώνει ένα πλήρως αντιδημοκρατικό-συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας σε περιφέρειες και δήμους.
Η δημοτική αρχή «παίζει την κολοκυθιά» με την εφαρμογή του νομοσχεδίου
Για κάποιον που δεν έχει γνώση της παραπλανητικής τακτικής που δίδαξε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και των διάφορων πολιτκών τρικ, ίσως να αποτελούσε έκπληξη η αρνητική τοποθέτηση της δημοτικής αρχής στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο απέναντι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησής της. Η δημοτική αρχή λειτουργεί από την πρώτη στιγμή στο πλαίσιο του Καλλικράτη, των μνημονίων και της ΕΕ που επιβάλλουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την υποχρηματοδότηση και την υπολειτουργία των υπηρεσιών και των δομών του δήμου. Συνεπώς δεν θα εκπλαγούμε όταν, παρά τις «ενστάσεις» της, θα εφαρμόσει τελικά την ίδια πολιτική μαζί με όλες οι υπόλοιπες αστικές δυνάμεις στο δημοτικό συμβούλιο.
Για έναν άλλο δήμο του αγώνα και της αντίστασης, κομμάτι της αναγκαίας ρήξης
Για το ΚσΠ πάγια θέση είναι ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι ΜΗ διαχειρίσιμο, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις και κατακτήσεις από οποιαδήποτε δημοτική αρχή αναλάβει. Ως εκ τούτου όποιος κρύβει αυτή την αλήθεια αποτελεί πολιτικό απατεώνα από όποια απόχρωση του πολιτικού φάσματος και αν προέρχεται. Μόνη ρεαλιστική λύση η πάλη από τα κάτω, εντός εκτός και εναντίον των γραφειοκρατικών οργάνων του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να «αναπνεύσουν» οι ανάγκες μας.
Σύγκρουση με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» από τη σκοπιά ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της ζωής μας.
Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση-ενίσχυση σύγχρονων δημοκρατικών μορφών λαϊκής συλλογικής οργάνωσης, πάλης και επιβολής της λαϊκής θέλησης, με λόγο στην πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην πόλη και στις τοπικές κοινωνίες.
ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

δε θα δημοσιεύονται σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο